Αριστοτέλους 39

10433, Αθήνα

+30 210 5145 933

Δε-Πα: 09:00-17:00

kichli.publishing@gmail.com

Για οποιαδήποτε πληροφορία

Ύδρα και άλλα ποιήματα

7,00

Στον τόμο περιλαμβάνονται δημοσιευμένα ποιήματα (Ύδρα [1975], Αποσπάσματα μιας ατέλειωτης γραφής [1987]) και αδημοσίευτα. Η συγγραφή τους εκτείνεται από το 1968 έως το 2008.

Το έργο του Κώστα Ροδαράκη μολονότι τυπικά εντάσσεται στη δεύτερη μεταπολεμική γενιά, εξαιτίας κάποιων χαρακτηριστικών της γραφής του, όπως η αντισυμβατική διάθεση, ο έντονος αισθησιασμός, το προβεβλημένο ψυχαναλυτικό στοιχείο, ο κοσμοπολίτικος χαρακτήρας της, αλλά και η καταλυτική ειρωνεία και παρωδία που τη χαρακτηρίζουν, μοιάζει σαν να στέκει κάπως παράμερα. Την ίδια στιγμή η απόσταση του ποιητή από το κέντρο –έζησε μεγάλο διάστημα της ζωής του στην Ύδρα και στη Ρόδο–, η εικόνα του αποσυνάγωγου που ο ίδιος καλλιέργησε, καθώς και η τακτική του από ένα σημείο και έπειτα να εκδίδει τα έργα του σε εκτός εμπορίου εκδόσεις, είχαν ως συνέπεια τα ποιήματά του να είναι δυσεύρετα ή ακόμη και απρόσιτα. Ωστόσο η συνειδητή αυτή ποιητική μοναξιά είχε και τις γόνιμες εξαιρέσεις της. Η θερμή πνευματική φιλία και οι ζωηρές συζητήσεις με τον Ε. Χ. Γονατά, τον Η. Χ. Παπαδημητρακόπουλο και τον Τάσο Λειβαδίτη διατήρησαν τη φλόγα της ποίησης ζωντανή. Η ανά χείρας έκδοση φιλοδοξεί να κάνει γνωστά τα ποιήματα μιας ξεχωριστής φωνής, που ήρθε επιτέλους η ώρα να πάρει τη θέση που της αξίζει στη σύγχρονη ελληνική ποίηση.

Ποιος θα πίστευε πως μες στο σπίτι
υπήρχε ένα άλλο σπίτι

Στο πρώτο πάτωμα, η ακαταστασία των πουλιών
στο δεύτερο, ο καναπές της θείας
(το υπόγειο ήτανε πάντα κλειστό
γιατί το μυστικό το ’χα κρυμμένο αλλού)
Και η Ρίτα –η χειρότερη Ρίτα που είχα ποτέ–
κρεμόταν απ’ τον πολυέλαιο

Όσο για τους νεκρούς
Αχ! κάθε φθινόπωρο ένα ποτήρι ράγιζε ή έτριζε η σκάλα
όταν η λάμπα έκαιγε στην άδεια κάμαρα
σαν κάποιος να συνομιλούσε με τον εαυτό του

Κάποτε, κάποιοι θα τρόμαζαν
μπροστά στον πλούτο που μάζευα τις νύχτες

αφήνοντας ανέπαφο το πιο σημαντικό
μαντεύοντας το άσκοπο του δρόμου.

Σχέδια

ISBN

Διαστάσεις

Σελίδες

Έτος α΄ έκδοσης

Κριτικές

  • Γιώργος Βέης, Τα Ποιητικά, Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2020

Κρίνεται ότι ο Κ.Ρ. (1938 – 2014) ανήκει υφολογικά περισσότερο στο κλίμα της γενιάς του ΄70, παρά στη δεκαετία που προηγήθηκε. Η έκφανση διατηρεί την πεποίθηση της ύπαρξης για την ικανότητά της να αντιλαμβάνεται έστω μέρους του  περιρρέοντος χάους.  Έστω δείγμα: «Μακριά, μες στον κενό χώρο του ουρανού / καθώς η ισορροπία του εντόμου θα τρέχει παράλληλα / με τις τροχιές των πεθαμένων πλανητών / θα σ΄ αντικρίζουν ακόμα οι άδειες κόχες των ματιών μου, / να σκάζεις / και να ξεπηδάς / σαν λουλούδι μέσα από τη χλόη / Ίσως τότε / γράψω ένα ποίημα αληθινά μοναδικό / όπως το ονειρευόμουν». Το συγκεκριμένο γεωγραφικό στίγμα συνιστά ένδον, άκρως συγκινησιακό τοπίο παρά μια απλή σύμπτωση κάποιων συνισταμένων του κόσμου. Εννοώ, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Ύδρα! Απόψε θα κατέβω στους δρόμους σου / με τον Θεό μονάχα /και την ερημιά μου / Ύδρα! Το πρώτο φως / θα με βρει νεκρό στο σκαλοπάτι σου / σαν να ΄ναι το ελάχιστο από ένα φιλί ή μια συμπόνοια / σ΄ όλες τις μάχες μου/ που ήταν απ’ την αρχή χαμένες». Η ετυμηγορία του ποιητικού προσώπου διακρίνεται κυρίως από την αμεσότητα του τραγικού φωνήματος. Δηλαδή: «Είμαστε κάποιες φυλές που σκόρπισαν / αφήνοντας λίγα φτωχά λόγια για τη συμπόνια / ή τη διαδοχή / Tα βράδια φαίνονται κάποιοι / να ‘ρχονται απ’ το σκοτάδι / χωρίς να ρωτούν / πού πέφτει η Βασιλεία / Ύστερα φεύγουν / και μαζί τους χάνουμε κι εμείς / την είδηση που περιμέναμε / Έτσι διωγμένοι από παντού / ο κόσμος φαίνεται / να μας ξεχνάει».

  • Ηλίας Λ. Παπαμόσχος, Οροπέδιο, Χειμώνας 2020-2021

Ομολογώ πως αγνοούσα παντελώς την ύπαρξη του Κώστα Ροδαράκη, πρώτη φορά που άκουσα γι’ αυτόν ήταν απ’ τα χείλη του Ηλία Χ. Παπαδημητρακόπουλου. Μια έκπληξη που δεν ποντάρει, και δεν επαφίεται στην πρόκληση, αλλά στην αμεσότητα, ο Ροδαράκης, από την πρώτη λέξη, είναι πλάι σου, ψιθυρίζει, ή ωρύεται στο αυτί σου. Καίτοι είναι νύχτα πρέπει να μείνουμε ξάγρυπνοι, αυτό μας ζητά ο ποιητής, ξάγρυπνοι στη σαγήνη του πνευματικού θανάτου. Γνώριζε ο Ροδαράκης τη μοίρα του, τη σιωπή της εποχής, τη σιωπή των εποχών, ίσως γι’ αυτό επιτίθεται εξυπαρχής. Η σιωπή γι’ αυτό το βιβλίο είναι εντυπωσιακή, ή μήπως όχι; Στην εποχή που οι χωματερές της καλούμενης ποίησης έχουν τιγκάρει, η πραγματική ποίηση παραμένει άγνωστη. Ίσως είναι καλύτερα έτσι. Ας την ανακαλύψουν όσοι ζουν με αυτή, όσοι ζουν απ’ αυτή, όσοι ζουν λόγω αυτής. Η συνομιλία του Ροδαράκη με τους μπήτνικ και με τον σουρεαλισμό. Είναι μια περηφάνια που μιλά, όχι μια φωνή που ζητά ελεημοσύνη και έλεος. Ο στόχος της είναι υψηλός, να συγκινήσει μια τρυφερή καρδιά ή το ψυχρό σύμπαν, την καρδιά του σύμπαντος. Η Ύδρα είναι για τον Ροδαράκη το σύμπαν, είναι η γυναίκα. Το σπαραχτικό τελείωμα. Απόηχοι του Βιγιόν και των τροβαδούρων. Η Ύδρα μπορεί να είναι μια πολιτεία του ουρανού, μια δίχως περιορισμούς μεταφυσική, που χωρά την αγιότητα του ασκητισμού, αλλά και την αγιότητα του ερωτισμού, ακόμη και το αρχαίο τέρας, που αποδίδει δικαιοσύνη όμως. Το ποίημα έχει έναν ίδιο ρυθμό σαν ν’ ακολουθεί τους χτύπους της καρδιάς του δημιουργού, τον παλμό των φλεβών ή το σκάσιμο της θάλασσας, το πώς η θάλασσα φθείροντας αποθεώνει έναν βράχο, όλα αυτά ακατάλυτα, όπως στην ποίηση η ζωή. Η Ύδρα είναι ένας θούριος, αλλά κι ένα ρέκβιεμ, είναι ένα κύμα που σβήνει και θεριεύει, ξανά και ξανά, είναι μια σταγόνα αίμα που πέφτει ξανά και ξανά στο κούτελο του θανάτου, απ’ το ανοιχτό σανίδι του ουρανού, γιατί κάθε γνήσια ποίηση είναι η ένδοξη καθότι ηττηφόρα εξέγερση κατά του θανάτου, είναι η αιμορραγία του Θεού. Ο Ροδαράκης είναι ένας Οδυσσέας που γυρνά την πλάτη στην εξορία της ευμάρειας για να πεθάνει στην πατρίδα, κει όπου το φως, το φιλί κι η συμπόνια, η αγία τριάδα της τέχνης μυρώνουν το κορμί του ποιητή.

Στα Αποσπάσματα μιας ατέλειωτης γραφής ο ρυθμός γίνεται ιλιγγιώδης και κατακόρυφος, η έμπνευση και η αμεσότητα του ποιητή τέτοια, η πληθώρα των εικόνων τόση που αδυνατούμε να τον ακολουθήσουμε, θαρρείς και τα πνευμόνια μας δεν χωρούν τόσο οξυγόνο, τα μάτια μας τόσες απλωσιές, όμως αυτό δεν σταματά τον Ροδαράκη, η ποίηση είναι ένας πύραυλος που στο πέρασμά της γεννά κόσμους που δεν υπήρχαν πριν, πρόκειται για συμπαντογέννεση. Λέγεται ότι ο Ροδαράκης δημοσιοποιούσε, απέσυρε, δούλευε ξανά και δημοσίευε εκ νέου το εν λόγω ποίημα, όμως ίχνος αποσπασματικότητας δεν φέρει τούτο, τουναντίον. Καίτοι το ποίημα δεν έχει κανένα ψεγάδι φέρει την ταπεινή γνώση κάθε μεγάλου τεχνίτη πως τίποτα ανθρώπινο δεν είναι ολοκληρωμένο, διότι πρόκειται για κάλεσμα, κάλεσμα το οποίο θα ευοδωθεί όταν ο καλών δεν θα είναι εκεί. Θαρρείς και δεν ξέραμε ότι η γραφή είναι ατέλειωτη, κι οι άνθρωποι αποσπάσματά της, άνθρωποι που ενώνουν τα χέρια τους, σχηματίζοντας το μηδέν, ή μια μεγάλη αγκαλιά, γύρω από έναν τάφο. Άλλωστε, σε κάποιο άλλο ποίημα, αδημοσίευτο, ο Ροδαράκης λέει Στον πρόχειρο αυτό κατάλογο που εύχομαι κάποιος να συμπληρώσει μια μέρα, φτιάχνοντας το πανόραμα της καταγωγής του κόσμου, όπως αποκαλούσε σ’ έναν του πίνακα ο Γκυστάβ Κουρμπέ το πανίσχυρο, το παμφάγο όργανο του αδύναμου(;) φύλου, σ’ έναν ύμνο βγαλμένο θαρρείς από κάποιον αιρετικό και βέβηλο, μα διόλου λιγότερο ιερό, Ακάθιστο ύμνο. Η ποίηση του Ροδαράκη, υλική και μεταφυσική, ιερή και βέβηλη, συνενωτική εντέλει, απεχθάνεται τους χωρισμούς, καθώς πρόκειται για τη νέα Κιβωτό, όταν ο κατακλυσμός του Τίποτα πλημμυρίσει τον κόσμο, εκεί οι λέξεις, αρσενικές και θηλυκές θα γεννήσουν τον Κόσμο από την αρχή, μυστικός κήπος όπου θα βλαστήσουν τα χρυσάνθεμα της Νέας Ζωής. Η ποίηση, ως εξεικόνιση μιας ατελεύτητης συνουσίας, ένα οιδιπόδειο που καθίσταται ιερό, καθότι η πράξη οδηγεί στη γέννηση, στην αναγέννηση, στην αναβάπτιση του ποιητικού εγώ, στην κολυμβήθρα της θνητότητας, την επικαλυμμένη, εξ ου και η τυφλωτική της λάμψη, με την αγιοσύνη της ηδονής.

Σχετικά βιβλία:

Μπορεί επίσης να σας αρέσει…

Scroll to Top
Υποβολή έργου προς αξιολόγηση

Οι συγγραφείς που επιθυμούν να υποβάλουν έργο τους προς αξιολόγηση στις εκδόσεις Κίχλη μπορούν να το στείλουν ηλεκτρονικά (σε αρχείο word ή pdf) στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση: kichli.publishing@gmail.com

Δεν δεχόμαστε υποβολή έργων ταχυδρομικά.

Κάθε πρόταση θα πρέπει να περιλαμβάνει:

  • το πλήρες έργο (όχι δείγμα / απόσπασμα)
  • περίληψη του έργου (εκτός αν πρόκειται για ποιητική συλλογή)
  • βιογραφικό σημείωμα του συγγραφέα, το οποίο να περιλαμβάνει τυχόν προηγούμενες εκδόσεις ή δημοσιεύσεις τους
  • τα στοιχεία επικοινωνίας του συγγραφέα

Όλα τα χειρόγραφα αξιολογούνται από την ίδια την εκδότρια της Κίχλης. Ο/η συγγραφέας ενημερώνεται για την απόφαση του εκδοτικού οίκου, μόνον εφόσον αυτή είναι θετική, μέσα σε χρονικό διάστημα 4 μηνών. Εφόσον παρέλθει αυτό το χρονικό διάστημα από την ημερομηνία αποστολής και δεν έχετε λάβει απάντηση, η έκδοση του έργου δεν είναι δυνατή.

Διευκρινίζεται ότι τα χειρόγραφα δεν επιστρέφονται.